In de loop van 2015 hebben wij de Voedselbrigade geïntroduceerd om zo direct de ‘derving’ bij alle Amsterdamse supermarkten op te halen.

We halen sindsdien dagelijks producten op, die anders zouden worden weggegooid. Zo wordt voorkomen dat de supermarkten dit eten weggooien en wij geven dit aan mensen, die het nodig hebben: onze klanten.

Sinds 2017 wordt deze werkwijze landelijk overgenomen. En zo is straks deze ‘Amsterdamse vinding’ een landelijk begrip!

Aanmelden

Mail naar voedselbrigade@voedselbank.org

Wat houdt het precies in?

Dagelijks halen wij veel verse producten op bij de verschillende Amsterdamse supermarkten. Het zijn vaak producten die ‘over’ zijn: prima voor consumptie, minder goed voor verkoop. Denk bijvoorbeeld aan producten met een actieverpakking en/of prijs waarvan de actieperiode is verlopen. Niets mis mee, maar verkeerde verpakking en/of prijs.

Elke dag rijd een team vrijwilligers volgens een vaste route. Zij rijden met een busjes met daarin de mogelijkheid voor gekoeld en/of diepgevroren transport. Belangrijk daarbij is, dat wij goed letten dat het voedsel gekoeld of bevroren blijft vanwege de voedselveiligheidsvoorschriften.

Wanneer de voedselbrigade bij een supermarkt aankomt, melden zij zich bij een van de medewerkers. Meestal hebben de deelnemende supermarkten de donaties in kratten en/of koelboxen klaarstaan. Alles netjes gesorteerd en – indien nodig – ook ‘gestickerd’, bijvoorbeeld bij ingevroren producten, zodat het te allen tijden duidelijk is wanneer iets is ingevroren. We laden alles in en rijden naar de volgende locatie.

De opgehaalde producten doneren we uiteraard zo snel mogelijk aan onze klanten.

Eind 2015 verscheen op oneworld een artikel over de voedselbrigade.

Het draait bij de Voedselbank om etenswaren. Zonder voedseldonaties kunnen we geen voedselhulp bieden.