Klant worden bij Voedselbank Amsterdam

Het kan ons allemaal gebeuren dat door een tegenslag er te weinig inkomsten zijn en dat we een tijdje voedselhulp goed kunnen gebruiken. Je hoeft maar een paar afslagen te missen en je zit in de problemen. Denk aan ontslag, scheiding, ziekte. Het kan iedereen overkomen. Hulp nodig? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag!

Voedselpakketten zijn bedoeld als noodhulp voor als je korte of langere tijd financieel niet rond kunt komen. Wekelijks stelt de Voedselbank kosteloos voedselpakketten beschikbaar aan klanten. Je komt hiervoor in aanmerking als het inkomen dat je overhoudt na aftrek van je vaste lasten onder het ‘normbedrag’ komt.

Hoe kom ik in aanmerking?

Je kunt je aanmelden bij de Maatschappelijke Dienst van jouw stadsdeel. Zij doen de intakes gedurende de Corona crisis. Je kan bellen of mailen naar de Maatschappelijke Dienst uit jouw stadsdeel en wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. De intakes vinden tijdens de Corona crisis telefonisch plaats.

Voor een overzicht van de verschillende Maatschappelijke Diensten kijk hier: https://amsterdam.voedselbank.org/klant-worden/intake-locatie/nieuwe-klanten/

Zorg dat je onderstaande informatie alvast bij de hand hebt, zodat je deze informatie aan de Maatschappelijke Dienst kan geven:

  • Identiteitsbewijs
  • Drie maanden aaneengesloten bankafschriften
  • Bewijzen schulden en aflossingen en eventuele schuldsaneringspapieren

Mensen die al budgettering hebben (in de schuldsanering zitten) en leefgeld ontvangen van de budgetbeheerder, moeten de budgetbeheermaandafschriften van de afgelopen 3 maanden, een schuldenoverzicht en een budgetplan afgeven.

Normbedragen 2020

Om te beoordelen of iemand een voedselpakket krijgt, hanteren wij landelijke regels en criteria van Voedselbanken Nederland.

Basisbedrag per huishouden:  € 135,– per maand
Plus per persoon: € 95,– per maand

Het normbedrag is het bedrag dat een huishouden overhoudt om van te leven na aftrek van vaste lasten, waarbij een maximum geldt voor een aantal van de vaste lasten, zoals bijvoorbeeld voor telefonie, internet, tv en energiekosten.

Uitgangspunt is dat ieder huishouden 1 pakket ontvangt. Het normbedrag voor toelating conform criteria en de grootte van het voedselpakket wordt met name bepaald door het aantal inwonende gezinsleden.

Heb je wekelijks leefgeld, dan berekenen we het maandbedrag door het weekbedrag te vermenigvuldigen met 4,3333.

Tabel met voorbeelden voor verschillende huishoudens

Aantal kinderenAlleenstaandEchtpaar of samenwonend
0€ 230,--€ 325,--
1€ 325,--€ 420,--
2€ 420,--€ 515,--
3€ 515,--€ 610,--
4€ 610€ 705,--
5€ 705,--€ 800,--
6€ 800,--€ 895,--

Uitgangspunten

We hanteren de richtlijnen van de landelijke vereniging van Voedselbanken in Nederland.
De berekening kan afhankelijk van je situatie lastig zijn, onze medewerker intake kan hierbij helpen.

Ook als je bijvoorbeeld 50 euro boven de norm zit, heb je misschien tóch recht op een voedselpakket. De berekening van de vaste lasten is namelijk erg ingewikkeld. Onze medewerkers intake rekenen het graag voor je uit.

Kom dus gerust langs bij jouw locatie voor de intake.

Voedselpakket ophalen

Als je aanvraag voor een voedselpakket is goedgekeurd kan je deze ophalen bij een uitgiftepunt bij jou in de buurt. We hebben 12 uitgiftepunten verspreid over de hele stad.

Wat zit er in een voedselpakket?

Dat verschilt per week. Wij kopen zelf geen voedsel. Het voedsel komt van bedrijven die het over hebben. Wat er in een voedselpakket zit, hangt dus af wat we als voedselbank geleverd krijgen. We hebben een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben. Mochten we een periode minder voedsel krijgen, dan kunnen we toch voedselpakketten maken. Zo’n voedselpakket is altijd een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten. Bij de samenstelling van een voedselpakket houden we wel rekening met de Schijf van Vijf. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een zoveel mogelijk gezond en gevarieerd pakket krijgen. In het voedselpakket zitten ook producten die over de zogenaamde houdbaarheidsdatum (THT-datum) zijn. Wij volgen daarbij strikt de richtlijnen die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hierover heeft opgesteld.

Veelgestelde vragen

Vind hier een antwoord op al je vragen.

Ik heb een vraag