Klant worden bij Voedselbank Amsterdam

Het kan iedereen overkomen dat je door een tegenslag te weinig inkomsten hebt en dat je een tijdje voedselhulp kan gebruiken. Hulp nodig? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag! Wekelijks ontvang je dan van ons een voedselpakket.

Hoe kom ik in aanmerking?

Bel of e-mail naar het Buurtteam in jouw stadsdeel en je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld voor een intakegesprek.
Zie overzicht van de Buurtteams per stadsdeel.

Zorg dat je onderstaande informatie alvast bij de hand hebt:

  • Identiteitsbewijs
  • Drie maanden aaneengesloten bankafschriften
  • Bewijzen schulden en aflossingen en eventuele schuldsaneringspapieren

Zit je al in de schuldsanering? En krijg je leefgeld van een budgetbeheerder? Dan heb je voor de intake de budgetbeheermaandafschriften (afgelopen 3 maanden), een schuldenoverzicht en een budgetplan nodig.

Om te beoordelen of iemand een voedselpakket krijgt, hanteren wij landelijke regels van Voedselbanken Nederland. We kijken daarbij naar het bedrag wat je overhoudt om van te leven na aftrek van vaste lasten. Daarbij geldt een maximum voor een aantal van de vaste lasten, zoals telefonie, internet, tv en energiekosten.

De berekening kan afhankelijk van je situatie lastig zijn. Ook als je bijvoorbeeld 50 euro boven de norm zit, heb je misschien tóch recht op een voedselpakket. We helpen je hier graag bij.

Aantal kinderenAlleenstaandEchtpaar of samenwonend
0€ 230,--€ 325,--
1€ 325,--€ 420,--
2€ 420,--€ 515,--
3€ 515,--€ 610,--
4€ 610€ 705,--
5€ 705,--€ 800,--
6€ 800,--€ 895,--
Intakegesprek bij jouw Buurtteam

Voedselpakket ophalen

Als je aanvraag voor een voedselpakket is goedgekeurd kan je deze ophalen bij een uitgiftepunt bij jou in de buurt. We hebben 11 uitgiftepunten verspreid over de hele stad.

Wat zit er in een voedselpakket?

Dat verschilt per week. Wij kopen zelf geen voedsel. Het voedsel komt van bedrijven die het over hebben. Wat er in een voedselpakket zit, hangt dus af wat we als voedselbank geleverd krijgen. We hebben een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben. Mochten we een periode minder voedsel krijgen, dan kunnen we toch voedselpakketten maken. Zo’n voedselpakket is altijd een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten. Uitgangspunt is dat ieder huishouden 1 pakket ontvangt. De grootte van het voedselpakket wordt bepaald door het aantal inwonende gezinsleden.

Bij de samenstelling van een voedselpakket houden we wel rekening met de Schijf van Vijf. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een zoveel mogelijk gezond en gevarieerd pakket krijgen. In het voedselpakket zitten soms ook producten die over de zogenaamde houdbaarheidsdatum (THT-datum) zijn. Wij volgen daarbij strikt de richtlijnen die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hierover heeft opgesteld.

Veelgestelde vragen