Houdbaarheidsdatum: THT en TGT

Gooi je wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je veelal maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder risico er ziek van te worden.

Misverstanden over houdbaarheidsdatum

Er zijn nogal wat misverstanden over de houdbaarheidsdatum. Een houdbaarheidsdatum is een wettelijk voorgeschreven vermelding op een levensmiddel dat de klant informatie geeft over de houdbaarheid van dat product. Er zijn twee bekende begrippen: THT en TGT. Hieronder lees je wat deze begrippen betekenen en wat dat betekent voor de inhoud van een voedselpakket.

THT: Ten minste Houdbaar Tot

De THT-datum staat op alle levensmiddelen ofwel etenswaren. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product. Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten.

TGT: Te Gebruiken Tot

Aan de TGT-datum moet je je wel echt houden. Die datum staat op producten die snel kunnen bederven. Op versproducten zoals zuivel, vlees, vis, kip, gebak en verpakte groenten en fruit.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert in Nederland de voedselkwaliteit. Zij hebben voor de houdbaarheidsdatum richtlijnen. Lees meer bij voedselveiligheid.

Hieruit blijkt dat voedsel nog maanden, soms zelf jaren na de THT-datum zonder problemen gegeten kan worden. En dat betekent dat de voedselbanken deze producten na deze datum mogen verstrekken.
Dat geldt echter niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de voedselpakketten. Een uitzondering hierop vormt vlees, vis en kip dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren en van een speciale sticker voorzien, tot twee maanden na datum mag worden uitgegeven.
Wij houden ons strikt aan de richtlijnen die de NVWA heeft opgesteld.