Op een unieke locatie, in een hofje in de Pijp, bevindt zich de Voedselmarkt Zuid. Een plek waar mensen een steuntje in de rug krijgen in de vorm van voedsel, kleding of spullen. Hier bevindt zich het nieuwe supermarktmodel van Voedselbank Amsterdam. 

Als pilot in Amsterdam kiezen voortaan 140 huishoudens zelf hun boodschappen uit. Deze formule draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde van onze klanten. Ook kunnen zij terecht bij een ‘sociale kruidenier’ waar ze met korting wasmiddel, verzorgingsproducten en diervoeding kunnen kopen. Daarnaast is er een keuken waar kooklessen worden gegeven,  een kledingwinkeltje en een repaircafé voor kapotte apparaten.

Naast het grote voordeel van de vaste plek is dat er nu meer ruimte is om gezond en vers voedsel uit te delen. De locatie is namelijk recent helemaal gerenoveerd. 

Mensen die afhankelijk zijn van de VoedselMarkt hebben vaak veel zorgen. Velen zijn eenzaam. Het ophalen van hun voedsel is voor sommige het uitje van de week. Wij bezorgen hen een warm welkom, een plek waar ze even op adem kunnen komen en een babbeltje maken. Binnen de Voedselmarkt heerst een ontspannen sfeer, er wordt veel gelachen en het is heel laagdrempelig. Klanten zijn over het algemeen erg dankbaar aangezien ze hier als mens benaderd worden.

Filmpje van de opening van Voedselmarkt Zuid

Hulp nodig of wil je helpen?

De Voedselbank voorziet mensen die geen geld hebben voor boodschappen van voedselpakketten. Dit voedsel wordt niet ingekocht, maar verkregen vanuit overschotten en donaties. Hiermee wordt voedselverspilling tegen gegaan en het milieu minder belast. Dit draagt bij aan het échte doel van de Voedselbank: het helpen van mensen in nood. Zo heeft de Voedselbank oog voor voedsel en hart voor mensen.

We verwelkomen zowel mensen die steun kunnen gebruiken als mensen die de Voedselbank willen steunen. Wilt u weten of je in aanmerking komt voor een voedselpakket? Kijk dan bij de pagina Klant worden. Wil je een bijdrage leveren aan armoedebestrijding in Nederland? Dan kun je ons helpen door sponsor te worden. Wil je voedsel of spullen doneren? Stuur dan een mail naar: voedselmarktzuid@voedselbank.org Of volg ons op Facebook of LinkedIn.

Vrijwilligers gezocht

Anderen helpen maakt je gezonder, vrolijker en relaxter, zo blijkt uit onderzoek. Sommige gezondheidsexperts vinden zelfs dat dokters, naast sporten en gezond eten, ook vrijwilligerswerk moeten aanraden. Vrijwilligerswerk is dé manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Je komt in contact met anderen die dezelfde interesses hebben, dus wellicht houd je er nieuwe vriendschappen aan over. Ook kun je juist in contact komen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Gegarandeerd: mooie verhalen! Alleen al in Amsterdam zijn er maar liefst 243.000 die zich inzetten als vrijwilliger. Als vrijwilliger maak je een verschil in de samenleving of in iemands dag. Je helpt een ander, op een manier die bij jou past.

Bij de voedselmarkt Zuid werken in totaal ongeveer ?? vrijwilligers. We zijn regelmatig op zoek naar extra handjes. Het gaat meestal om een paar uur per week. Interesse? Stuur een mail naar: voedselmarktzuid@voedselbank.org

Uiteraard heeft Voedselbank Amsterdam nog veel meer locaties waar vrijwilligers nodig zijn. Kijk voor alle vacatures op werkenbijvba.nl.

Deze vrijwilligers gingen je al voor……..‘Een dag bij de voedselbank in de Lutmastraat is een dag van verbazing over de bedrijvigheid, de logistiek, de efficiëntie, de vriendschap en de gezelligheid, maar bovenal over de absolute gewoonheid van de voedselbank. Iedereen weet wat er moet gebeuren, iedereen heeft een taak en die wordt uitgevoerd met een logische rust die elk bedrijf zou moeten kenmerken. Maar ja, hier verdient ook helemaal niemand geld met zijn of haar werk. Zou het daarin zitten?’  

Verslaggever Rob Godfried liep een dagje mee bij de Voedselbank in Zuid.


Mike Paschenegger
Voedselbank Amsterdam Zuid – coördinator
“Het VoedselMarkt concept biedt een kans om armoedebestrijding in Amsterdam te verbeteren en mensen die wij tot nu nog niet kunnen bereiken in beeld te brengen. Wij willen met de Sociale Kruidenier een integraal onderdeel van armoedebestrijding worden. Dit gaat niet alleen met voedseluitgifte maar ook met toekomstgerichte activiteiten. Meer dan de helft van Voedselbankklanten in Amsterdam zijn jongeren. Met allerlei trainingen en activiteiten in samenwerking met b.v. Zuid voor Mekaar en Sina proberen wij onze klanten op pad te helpen en armoede in het geheel te bestrijden.”
Letty Sante
Voedselbank Amsterdam Zuid – coördinatie en oprichter “Zuid voor Mekaar”
“Zuid voor Mekaar (ZvM) organiseert activiteiten voor klanten en vrijwilligers. Wij proberen op een laagdrempelige manier mensen samen te brengen en te helpen hun kwaliteiten te ontdekken en te benutten. Een van de doelen is het vergroten van het zelfvertrouwen en het kweken van onderlinge waardering. Voor het opzetten van de VoedselMarkt is het belangrijk dat de vrijwilligers zich gerespecteerd en gewaardeerd blijven voelen, want zij zijn essentieel voor het succes van de VoedselMarkt en iedere inzet – hoe klein ook – is een stapje naar succes.”zuidvoormekaar.nl