Steeds meer mensen afhankelijk van de voedselbank

De economie groeit. Toch zijn steeds meer mensen afhankelijk van de voedselbank. In Amsterdam is dat niet anders. Inmiddels kunnen ongeveer 1.300 huishoudens niet meer zonder de voedselpakketten. Meer dan 400 Amsterdamse  vrijwilligers zetten zich dagelijks in om deze mensen aan voldoende eten te helpen. Een groot aantal, zo lijkt het, maar het is bij lange na niet genoeg.

Voor het eerst in 10 jaar is er sprake van een onderbezetting bij de Voedselbank Amsterdam, het distributiecentrum waar het eten binnenkomt. Vrijwilligers moeten extra uren draaien en soms meerdere rollen vervullen. Een situatie die volgens manager Vrijwilligerszaken Heleen Hoogeveen niet langer houdbaar is. “We komen 5 mensen per dag tekort. Het gaat niet alleen om medewerkers logistiek, maar bijvoorbeeld ook om mensen die leiding geven, personeel op kantoor en chauffeurs.”

Sorteren

In de loods ligt het voedsel voor heel Noord-Holland opgeslagen. Iedere week komen er vrachtwagens met eten binnen, onder meer afkomstig van supermarkten en leveranciers van groente en fruit. Vrijwilligers sorteren en verdelen het voedsel in grote kratten; heftruckchauffeurs plaatsen ze vervolgens in schappen. Het eten gaat daarna naar de uitgiftepunten in de stad, waar de mensen hun voedselpakketten ophalen.

Redenen

“Door onder meer de aantrekkende arbeidsmarkt is het verloop van werknemers hier helaas groot”, legt Hoogeveen het tekort aan personeel uit. “Er werken mensen die op zoek zijn naar betaald werk. Als ze dat vinden, zijn ze meteen vertrokken. Daarnaast vinden sommigen het werk bij nader inzien toch niet zo leuk. Zij willen liever in contact komen met de klanten die hun voedselpakketten komen ophalen, maar daar hebben we vrijwel nooit vacatures voor. Anderen vinden het werk te zwaar, want werken in een loods is lichamelijk behoorlijk pittig.”

Nobel streven

“Een nobel streven om anderen vrijwillig te helpen. Als ik weer betaald werk kan vinden, moet ik helaas gaan”, zegt Tineke. Zij is secretaresse bij de voedselbank. “Ik ben nu werkloos en kom met mijn 59 jaar moeilijk aan het werk. Om geen gaten in mijn CV te krijgen, leek het me beter om in mijn vakgebied aan de slag te blijven. Zo ontstond het idee om mijn ervaring hier op kantoor in te zetten.”

Verschillende culturen

Jelle verdeelt het voedsel in het distributiecentrum en is niet van plan snel weg te gaan. “Ik ben afgekeurd, werk hier al anderhalf jaar. Waarom ik het leuk vind? Er werken hier mensen uit verschillende culturen, dat vind ik prettig. Daarnaast voorkom je het weggooien van voedsel. Daardoor hebben arme mensen te eten.”

Vrijwilliger worden

De Voedselbank Amsterdam werft vrijwilligers via onder meer social media en speciale websites voor vrijwilligerswerk. Hoogeveen: “We zijn vooral op zoek naar vrijwilligers die zich voor minimaal 6 maanden willen binden en minstens 1 dag per week beschikbaar zijn.“

Wilt u zich opgeven als vrijwilliger? Lees dan hier verder.