1200 huishoudens
4000 klanten
1600 kinderen
300 baby’s en peuters
450 vrijwilligers
honderden vrienden

Samen vormen zij de praktijk van de Voedselbank Amsterdam. En allemaal hebben ze een eigen verhaal. Of ze nu hulp ontvangen of juist geven.

Ahmed | klant

is getrouwd en heeft 4 kinderen. Hij heeft werk maar zijn baas is niet trouw in betalingen. Daardoor heeft hij schulden gemaakt. Ahmed begrijpt het woud van regeringen en voorzieningen niet. Hij voelt zich onder grote druk staan en en probeert via overwerk uit de schulden te komen. Hij is daardoor nogal eens ziek.

Els | vrijwilliger

“Het leek mij in eerste instantie niet leuk bij de voedselbank: zo troosteloos en uitzichtloos, helemaal onder aan de ladder. Maar ik begon te merken dat mensen ook een sterke kant hebben. Als je op zoek gaat naar de kracht van mensen, dan hebben ze altijd wel een talent of een hobby. En het is goed dat te versterken. Je ziet mensen dan opbloeien. Daar krijg ik dan weer energie van.”

Anneke | vrijwilliger

Klanten stappen de eerste keer vaak beschroomd over de drempel. Na verloop van tijd wordt het wekelijks bezoek voor velen ook een moment om naar uit te kijken. Niet alleen vanwege het pakket, maar ook door het contact met lotgenoten en vrijwilligers.

Henk | klant

Heeft altijd een zaak in de electra gehad. Verdiende goed, maar moest dan wel 60 uur in de week werken. De klad kwam er in en de relatie met zijn vrouw was hier niet tegen bestand. Daardoor moest hij ook zijn huis verkopen. Hij heeft nu schulden, leeft geïsoleerd en slikt anti-depressiva. Hij gaat elke week naar de voedselbank voor een pakket en een kop koffie.

Ruud | klant

Is alleenstaand en volledig afgekeurd. Door iets teveel uit te geven kreeg hij een kleine schuld. Incassobureaus lieten hem niet los. Dus liepen de schulden snel op. Het heeft hem veel moeite gekost om in de schuldsanering te komen en de wegen te leren kennen. Hij heeft recht op een voedselpakket. Nu helpt hij zijn buurman die ook naar de schuldsanering wil, maar de weg nog niet kent.

Frank | vrijwilliger

“Wat mij bij mijn kennismaking bijzonder heeft getroffen: ieder uitgiftepunt met vrijwilligers doet het op zijn eigen manier, maar het kratje is overal hetzelfde. En het is altijd goed, waarom? Omdat het uit het hart komt.”