© Antonisse Media – Foto Marcel Antonisse

Veelgestelde vragen

De vragen staan per onderwerp gegroepeerd.

Tip: gebruik de zoekfunctie rechtsboven in het menu (het vergrootglas)

Voedselpakket aanvragen

Of je in aanmerking komt voor een voedselpakket hangt af van de hoeveelheid leefgeld. Leefgeld is het geld dat overblijft als je van de inkomsten de vaste lasten aftrekt. Hoeveel dat leefgeld mag zijn, is afhankelijk van de samenstelling van het gezin of je woonsituatie. Zie verder bij Klant worden.

De aanvraag van een voedselpakket gaat altijd via een intakegesprek bij jouw Buurtteam. Bij het Buurtteam wordt gekeken  of je in aanmerking komt voor elke week een voedselpakket. Een voedselpakket is altijd een tijdelijk steuntje in de rug. Je krijgt in principe voor drie tot zes maanden een voedselpakket. Daarna wordt gekeken of verlenging nodig is.
Zie verder bij klant worden.

Dat verschilt per week. Wij kopen zelf geen voedsel. Het voedsel komt van bedrijven die het over hebben. Wat er in een voedselpakket zit, hangt dus af wat we als voedselbank geleverd krijgen. We hebben een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben. Mochten we een periode minder voedsel krijgen, dan kunnen we toch voedselpakketten maken. Zo’n voedselpakket is altijd een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten. Bij de samenstelling van een voedselpakket houden we wel rekening met de Schijf van Vijf.

We houden ons aan de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en controleren dat heel nauwkeurig, maar worden ook zelf door de NVWA gecontroleerd. In een pakket zit wel eens eten dat over de datum is. Toch kun je het nog goed eten. Er zijn namelijk verschillende soorten houdbaarheidsdata. Heel veel dingen kun je nog lang eten na de datum die op de verpakking staat. Lees meer over deze houdbaarheidsdatum.

Je krijgt na de Intake bericht waar en wanneer je je voedselpakket kunt ophalen bij een van de 11 uitgiftepunten in de stad.

Wij houden ons strikt aan de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Ons voedsel is dus veilig. Wij werken ook volgens het handboek Voedselveiligheid. Lees meer over voedselveiligheid.

Je krijgt een voedselpakket in eerste instantie voor drie tot zes maanden. Na deze periode wordt je situatie opnieuw beoordeeld.

Natuurlijk kan het een keertje voorkomen dat je je voedselpakket niet kunt ophalen. Maar: bel ons dan. Gebruik hiervoor het telefoonnummer wat op je voedselbankpasje staat. Dan kunnen wij je pakket nog verdelen onder andere mensen. Of laat iemand anders je pakket voor je ophalen. Breng dan de Coördinator Intake wel eerst even op de hoogte.

Ja, dat is mogelijk. Neem van tevoren hier wel even contact op met de Coördinator van het uitgiftepunt. Gebruik hiervoor het telefoonnummer wat op je voedselbankpasje staat.

Heb je een klacht bijvoorbeeld over de voedselbank of over de inhoud van een voedselpakket? Wij nemen elke klacht serieus.
Lees hier hoe je een klacht indient.

Steun ons met voedsel

Als je voedsel wilt doneren dan kunt je dat afleveren op de Archangelkade 11 in Amsterdam. Wij zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Bij grote hoeveelheden graag even van te voren laten weten dat je komt. Bel dan naar 020 – 638 44 77.

Als bedrijf
U kunt ons helpen met het leveren van voedsel dat u commercieel niet meer kunt verkopen, maar dat nog van prima kwaliteit is. Wij kopen niets in en zijn dus afhankelijk van onze leveranciers die producten beschikbaar stellen. Wilt u ons ook helpen? Neem dan contact met ons op op info@voedselbank.org of bel naar 020 – 638 44 77.

Als particulier 
Je kunt ons helpen met het doneren van houdbare producten. Wij hebben een wensenlijstje om het je makkelijk te maken. Met deze lang houdbare producten maak je onze klanten heel blij:

  • pasta (macaroni)
  • pastasaus
  • zilvervliesrijst
  • soep in blik
  • groenten en fruit in blik
  • koffie/ thee
  • jam, honing, stroop
  • ontbijtgranen
  • vis in blik
  • droge bonen
  • zonnebloemolie
  • noten

En je kunt bijvoorbeeld ook je kerstpakket doneren. Wanneer je de spullen zelf wilt brengen dan kan dat op maandag tot en met vrijdag op de Archangelkade 11 in Amsterdam tussen 9.00 en 16.00 uur.

Als bedrijf
Uit logistieke overwegingen ontvangen wij het liefst veel producten van dezelfde soort, dus bijvoorbeeld liever 50 pakken spaghetti dan verschillende pakken pasta. Heeft u hierover vragen? Stuur een mail naar info@voedselbank.org.

Als particulier
Het liefst hebben wij lang houdbare producten. Wij hebben een wensenlijstje om het je makkelijk te maken. Met deze lang houdbare producten maak je onze klanten heel blij:

  • pasta (macaroni)
  • pastasauszilvervliesrijst
  • soep in blik
  • groenten en fruit in blik
  • koffie/ thee
  • jam, honing, stroop
  • ontbijtgranen
  • vis in blik
  • droge bonen
  • zonnebloemolie
  • noten

We worden vaak benaderd voor donaties non-food. Denk bijvoorbeeld aan kleding, speelgoed of drogisterij producten. Slechts bij uitzondering delen we non-food uit; dit zijn dan grote partijen, zodat we alle klanten kunnen voorzien. Kleinere partijen doen we niet, omdat het voor ons moeilijk is een eerlijke verdeling daarin te maken en we dan ook klanten teleurstellen.

Speelgoed doneren

We krijgen wel eens speelgoed binnen, maar als het gaat om tweedehands speelgoed is voor ons de hele selectie en het schoonmaken vele werk. Wij adviseren daarom om te doneren aan de Speelgoedbank. Onze klanten kunnen daar met hun Voedselbankpas terecht. Zij zijn bereikbaar door te mailen naar info@speelgoedbankamsterdam.nl

Drogisterij producten doneren

Drogisterij producten, zoals tandpasta, wasmiddel, zeep, maandverband kunt u doneren aan de Sociale Kruidenier. Bij de Sociale Kruidenier kunnen onze klanten deze producten kopen. Ze krijgen hiervoor een maandelijks tegoed en betalen een deel zelf.

Gratis knippen doneren

We krijgen bijna wekelijks aanbiedingen voor gratis haren knippen. Super geweldig! We raden je aan contact op te nemen met onze uitgiftepunten. Zij zitten verdeeld over de stad. Kies een die dichtbij je zit en zij kunnen je verwijzen naar onze klanten.

Kleding doneren

Voor de donatie van kleding verwijzen wij u naar de kringloop winkels in Amsterdam.

Voor het doneren van voedsel kan je contact met ons opnemen op info@voedselbank.org of bel naar 020 – 638 44 77.

Non food doneren

We worden vaak benaderd voor donaties non-food. Denk bijvoorbeeld aan kleding, speelgoed of drogisterij producten. Slechts bij uitzondering delen we non-food uit; dit zijn dan grote partijen, zodat we alle klanten kunnen voorzien. Kleinere partijen doen we niet, omdat het voor ons moeilijk is een eerlijke verdeling daarin te maken en we dan ook klanten teleurstellen.

Speelgoed doneren
We krijgen wel eens speelgoed binnen, maar als het gaat om tweedehands speelgoed is voor ons de hele selectie en het schoonmaken vele werk. Wij adviseren daarom om te doneren aan de Speelgoedbank. Onze klanten kunnen daar met hun voedselbankpas terecht. Zij zijn bereikbaar door te mailen naar info@speelgoedbankamsterdam.nl

Drogisterij producten doneren
Drogisterij producten, zoals tandpasta, wasmiddel, zeep, maandverband kun je doneren aan de Sociale Kruidenier. Bij de Sociale Kruidenier kunnen onze klanten deze producten kopen. Ze krijgen hiervoor een maandelijks tegoed en betalen een deel zelf.

Gratis knippen doneren
We krijgen bijna wekelijks aanbiedingen voor gratis haren knippen. Super geweldig! We raden je aan contact op te nemen met onze uitgiftepunten. Zij zitten verdeeld over de stad. Kies een die dichtbij je zit en zij kunnen je verwijzen naar onze klanten.

Kleding doneren
Voor de donatie van kleding verwijzen wij je naar de kringloop winkels in Amsterdam.

Vragen?
Mail naar info@voedselbank.org

Steun ons financieel

Er zijn volop mogelijkheden: u kiest! Of u nu bedrijfsmatig of particulier ons wilt steunen. U kunt éénmalig geld geven. U kunt ook maandelijks doneren. Dat kunt u overmaken op rekeningnummer IBAN NL49INGB0004237650 of de voedselbank machtigen een bedrag van uw rekening af te schrijven. Hoeveel u geeft en hoe vaak u geeft: dat is aan u.
U kunt ook via de website doneren, zowel eenmalig als maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. De betalingen worden dan verzorgd door onze betaalprovider Mollie, daarom staat er op uw afschrift een rekeningnummer van Mollie en bijvoorbeeld de tekst: ‘Stichting Steunpunt Voedselbank Ams via Mollie’.

Wij zijn in ieder geval met alle giften ontzettend blij. Daarmee kunnen wij namelijk blijven zorgen voor een tijdelijke steun in de rug voor de allerarmsten in Amsterdam.

Uw geld krijgt altijd een nuttige bestemming. Want om wekelijks 1200 gezinnen van voedsel te voorzien, maken we kosten. Gemiddeld zo’n 5 euro per voedselpakket. Dat is niet het voedsel zelf, dat ontvangen we gratis. Dat is ook niet het personeel, want we werken uitsluitend met vrijwilligers. Maar dat zijn kosten voor bijvoorbeeld transport, huisvesting, energiekosten. Daar hebben wij uw bijdrage hard voor nodig.

In ieder geval onze oprechte dankbaarheid! Met uw bijdrage helpt u ons en de allerarmsten in onze regio! Daarnaast kan het een positieve bijdrage leveren aan het imago van uw bedrijf. Wij vermelden uw naam -als u wilt- op onze website. Leuke acties noemen we ook op social media. Wij denken graag met u mee wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Wij zijn een ANBI (Algemeen Nut Begogende Instellling) en daarmee zijn giften aan onze stichting binnen de grenzen van de wet aftrekbaar bij de inkomstenbelastingaangifte.

De fiscaal aantrekkelijkste manier om te doneren aan Voedselbank Amsterdam is de periodieke schenking. Legt u uw donatie in een overeenkomst van de Belastingdienst vast, dan is de donatie aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Bij een eenmalige donatie geldt voor de fiscale aftrekbaarheid een drempel van 1% van het gezamenlijk inkomen met een maximum van 10% van het gezamenlijke inkomen.
Lees meer informatie op de website van de belastingdienst.

Word vrijwilliger

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons helpen wekelijks zo’n 4500 personen te voorzien van een aanvullend voedselpakket. Wil jij ook je steentje bijdragen, kijk dan op onze vacaturepagina welke vacatures we nu hebben. Zit er niets voor je bij, maar wil je wel bij ons werken? Neem dan contact met ons op. Bel ons op 020 – 638 44 77 of mail naar vrijwilligers@voedselbank.org. Of kom langs dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

We hebben hele diverse functies: van administratieve duizendpoten, heftruckchauffeurs en inlevende gastvrouwen tot coördinatoren, logistieke kanjers en sociale doeners. Op de vacaturepagina zie je onze vacatures op dit moment. Zit er niets voor je bij, maar wil je toch graag aan de slag? Stuur dan een mail naar ons team vrijwilligers op vrijwilligers@voedselbank.org. Zij kijken samen met je wat er mogelijk is.

Natuurlijk omdat het dankbaar en nuttig werk is. Maar het is ook gezellig. Je ontmoet veel verschillende mensen. Je kunt je talenten volop inzetten en nieuwe ideeën of initiatieven waarderen we enorm. Je weet waar je het voor doet en dat geeft voldoening. Meestal kost het je maar een paar uurtjes per week. Eigenlijk heeft iedereen bij Voedselbank Amsterdam zo z’n eigen reden.

Algemene vragen

Wij geloven dat we door tijdelijk voedselpakketten te verstrekken de allerarmsten in Amsterdam een steun in de rug kunnen geven. Want dat er nog steeds kinderen met honger naar school gaan, dan vinden wij niet oké. Daarnaast helpen wij ook mee voedselverspilling tegen te gaan.

Archangelkade 11 | 1013 BE Amsterdam | 020 – 638 44 77  De locatie vindt u op de pagina Contact.

Kijk hiervoor op de pagina Klant worden.

Wij waken met de grootst mogelijke zorg over de privacy van diegenen die de pakketten ontvangen. Uw gegevens worden niet aan onbevoegden ter beschikking gesteld of ter inzage gegeven. De voedselbank en iedereen die bij de uitdeling of toekenning van de pakketten betrokken is, houdt zich hier strikt aan.

Heb je een klacht bijvoorbeeld over de voedselbank of over de inhoud van een voedselpakket? Wij nemen elke klacht serieus. Lees hier hoe je een klacht indient.