Manager Uitgiftepunten & Intake | 16 uur per week

Wil jij meehelpen armoede te bestrijden en voedselverspilling tegen te gaan? Ga jij leiding geven aan de coördinatoren van de uitgiftepunten en de intake? En word je de verbindende schakel tussen de uitgiftepunten, de intake en het distributiecentrum? 

Voedselbank Amsterdam

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Zij hebben niet genoeg geld om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Wij helpen deze mensen door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van onze klanten te vergroten, werken we samen met lokale organisaties die onze klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn. VBA heeft een organisatiestructuur met een operationeel bestuursteam voor de dagelijkse aansturing van het distributiecentrum, de klanten (werving, voedsel en gelden) en vrijwilligerszaken. Dit team is aangevuld met toezichthoudende bestuursleden waaronder de secretaris, penningmeester en de voorzitter van de Voedselbank Amsterdam. 

De uitgiftepunten 

Wekelijks ontvangen circa 2000 gezinnen van ons een voedselpakket. Op 12 uitgiftepunten, met 15 uitgiftemomenten, wordt het voedsel aan de klanten overhandigd. 52 weken per jaar delen wij eten uit op een vaste dag en een vast moment aan onze klanten. VBA is inmiddels uitgegroeid tot een echt bedrijf met meer dan 400 vrijwilligers. In Amsterdam West, in de Houthavens hebben wij een grote loods (2900m2), waar alle verworven producten worden opgeslagen en weer verdeeld over de stad. 

De voedselmarkt

Klanten van het uitgiftepunt in zuid kunnen sinds 2019, als pilot, zelf kiezen wat ze willen eten. In plaats van een samengesteld kratje kunnen zij hun eten zelf uitzoeken in een ‘supermarkt’. De kans is groot dat andere locaties in de toekomst ook op deze manier gaan werken. Jij hebt een grote verantwoordelijkheid in de verdere uitrol van deze voedselmarkten. 

Wat ga je doen

Je geeft leiding aan de coördinator van de uitgiftepunten, de projectleiders en de coördinator van de intake. Je coacht, faciliteert de coördinatoren bij hun werkzaamheden en adviseert en stuurt bij calamiteiten. Je bepaalt en bewaakt het kader van de voedselbank op het gebied van de uitgifte en intake met betrekking tot vrijwilligers, logistiek, huisvesting, voedselveiligheid en financiën. Je initieert en onderhoudt contacten met externe partijen zoals de gemeente Amsterdam, de sociale kruidenier en Voedselbank Cultuur. Je denkt mee, profileert en vertegenwoordigt de Voedselbank in externe overlegsituaties.

Overige taken: 

  • Je zorgt voor continue verbetering van de processen om deze efficiënter in te richten voor de vrijwilligers en organisatie. 
  • Je stelt nieuwe coördinatoren aan en draagt zorg voor een goede overdracht.
  • Je beslist over aangeboden acties/promoties van bewoners en bedrijven en zorgt voor de uitvoering binnen afgesproken kaders.

Wat breng je mee

 Je bent een manager die gericht is op het bereiken van oplossingen en resultaten. Je bent sterk in plannen en organiseren en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Je weet mensen te enthousiasmeren en te motiveren en kan lastige knopen doorhakken als het erop aan komt. Je hebt een coachende leiderschapsstijl en beschikt over een Academisch werk- en denkniveau. Je hebt financieel en logistiek inzicht en ervaring met leiding geven. Het betreft een sleutelrol binnen onze organisatie. We hopen dan ook dat jij je voor minimaal 1 jaar wil committeren. En liefst nog veel langer. 

Een vrijwilligersorganisatie professionaliseren vraagt veel doorzettingskracht. Met 100% onbetaalde krachten, beperkte middelen en een hoog verloop is dat een dagelijkse uitdaging. Een verantwoordelijkheid die ook niet vrijblijvend is gezien de groei van het aantal klanten. En onze processen zijn ook kwetsbaar is wel gebleken de afgelopen periode. En deze rol vraagt ook om goede interpersoonlijke vaardigheden gezien de interne of externe gevoeligheden waar je soms mee te maken krijgt. Daar staat tegenover een baan waar je veel voldoening uit zult halen. Met trots vertel je aan familie en vrienden hoe jij bijdraagt aan de uitgifte van meer dan 2,3 miljoen producten. En daarmee aan de armoedebestrijding en de verspilling van voedsel.

Interesse? 

Reageren kan via de sollicitatieknop. Eerst meer weten? Meld je dan aan voor een oriënterend gesprek. Stuur ons dan een mail met je telefoonnummer op vrijwilligers@voedselbank.org. En dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Welkom alvast bij Voedselbank Amsterdam!

 

Solliciteren